Over de nieuwe basisschool

Kwaliteit
De school zal een privé school worden. Net als Hanukkah zal het dus geen overheidssteun ontvangen. Toch zijn Moses en Mariëtte ervan overtuigd dat je als privé school kwalitatief beter onderwijs kunt garanderen.

Anders dan Ghanese scholen
Deze school zal een voortrekkersrol aannemen als het gaat om de ‘selectie’ van leerlingen. Het zal kinderen met een verstandelijke of lichamelijke beperking niet uitsluiten, maar juist zorgen dat er faciliteiten zijn voor deze kinderen. De lokalen worden bijvoorbeeld zo gebouwd dat ze rolstoelvriendelijk zijn. Met uitzondering van de grote steden en een handvol leefgemeenschappen, is het in Ghana voor kinderen met een beperking onmogelijk om naar school te gaan. Scholen hebben de faciliteiten niet voor, bijvoorbeeld, rolstoelgebruikers, maar willen deze kinderen vaak ook niet aannemen. Ook zal het een van de eerste basisscholen zijn waar niet geslagen wordt.

Op dit moment zijn lijfstraffen nog heel normaal in het Ghanese basisonderwijs, maar Hanukkah wil laten zien dat het ook anders kan. Buiten dat zullen klassen niet groter zijn dan twintig leerlingen, zodat er genoeg persoonlijke aandacht is voor iedere leerling. Ook dit is nog geen algemene norm in Ghana. Daarnaast zal er veel tijd worden besteed aan creatieve activiteiten en muziek. Hierbij kunnen Nederlandse vrijwilligers ook een rol spelen. In verband met de continuïteit en de blootstelling aan de eigen cultuur zal het overige personeel Ghanees zijn.

Uiteindelijk zal de school bestaan uit twaalf lokalen, een computerlokaal en een kantoor. Omdat het land niet zo groot is, zal het gebouw twee verdiepingen hebben. Voorlopig is het vooral van belang dat er genoeg geld is om de eerste verdieping te bouwen, die zal bestaan uit zes lokalen. Als dat af is zouden de eerste kinderen aangenomen kunnen worden voor de kleuterklassen (nursery). Ieder jaar zouden die dan doorstromen, zodat de laatste lokalen pas na een paar jaar nodig zijn.

De school is niet alleen bedoeld voor de kinderen van Hanukkah, maar ook voor kinderen uit de omgeving. Omdat die laatste groep schoolgeld zal betalen, kan de school op termijn een inkomstenbron voor Hanukkah zijn.

Bekijk! SBS6 Special: Hart voor Hanukkah
In december 2013 heeft SBS 6 in Hart van Nederland een reportage laten zien over het weeshuis. Selma van Dijk, is ambassadrice van het weeshuis, heeft het kindertehuis onlangs bezocht in Sunyani.

Hier is een prachtige en indrukwekkende reportage van gemaakt, dat is uitgezonden op 30 december in Hart van Nederland.
Heeft u de uitzending gemist klik hier om de uitzending als nog te bekijken die SBS6 uitzond.

Deze uitzending heb ik op cd gezet. Mocht u deze willen bekijken dan kunt u contact met mij opnemen.

Actie! Inzamelen van oude mobiele telefoons!

De bouw van de school gaat voorspoedig. Met de opbrengst van de oude mobiele telefoons willen Mariette en Mozes graag een muur rondom de school en een buitenkeuken bouwen. De muur is voor de veiligheid van de kinderen. Mariette en Mozes willen de kinderen ook graag een maaltijd geven. Door armoede krijgen sommige kinderen geen volwaardige maaltijd en dit zal ouders ook stimuleren om hun kinderen naar school te laten gaan.

De eerste doos met alle ingeleverde oude mobiele telefoons heeft een bedrag opgeleverd van €1.130,-.
Zeker een reden om met deze succesvolle actie door te gaan!

Heeft u nog een oude mobiele telefoon in een la liggen? Graag inleveren in de kerk in Beusichem. Daar zal eind januari/begin februari een doos staan waar u de oude mobiele telefoons in kunt doen.

Alvast bedankt voor u hulp.
Frieda Krouwel 0345-848940/0627190974

Voor meer informatie klikt u hier.